Rólunk

A Merkantil Bank 1988-ban az Országos Kereskedelmi és Hitelbank leánybankjaként kezdte meg a működését mint szakosított pénzintézet, tevékenységi köre elsősorban vállalkozásfejlesztés, faktoring és lízing volt.

1992-ben Magyarországon elsőként a Merkantil Bank vezette be a személygépkocsik részletre történő értékesítését, mellyel hamarosan a finanszírozási piac élére tört. 1996-ban a Merkantil Bank Zrt. a legnagyobb hazai pénzintézet, az OTP Bank Nyrt. 100%-os tulajdonába került. Ennek is köszönhetően a Merkantil Bank tovább erősítette piacvezető pozícióját a gépjármű-finanszírozásban, továbbá folyamatosan bővítette a gépjármű-kereskedők és a vásárlók részére ajánlott termékeinek skáláját. A Merkantil Bank stratégiájának fontos eleme, hogy erősítse a szinergiát az OTP Bankkal.

A piaci igények felmérését követően a Merkantil Bank elindította a Flotta és a Termelőeszköz-lízing üzletágait, tevékenységi körének bővítése a gépjármű-finanszírozási piac teljes értékláncának lefedését szolgálja, így a Merkantil Bank Zrt. a hazai gépjármű-finanszírozás folyamatosan meghatározó szereplője.

A Merkantil Bank Zrt. befolyásoló részesedéssel rendelkező tulajdonosának neve: OTP Bank Nyrt. Tulajdoni és szavazati hányad: 100%.

A Merkantil Bank Zrt.-vel szoros kapcsolatban álló személyek köre - a Hpt-ben és a 575/2013/EU rendeletben meghatározottal szerint – azonos a tulajdonos OTP Bank Nyrt.-vel szoros kapcsolatban lévő személyek körével. Az aktuális lista az OTP Bank Nyrt. honlapján érhető el.

Nyilvánosságra hozatal

Nyilvánosságra hozandó információk a 2013. évi CCXXXVII. törvény, valamint az 575/2013/EU rendelet alapján.

Megnézem a részleteket

Felügyeleti határozatok

A Felügyelet által a vonatkozó jogszabályok megsértése miatt a Merkantil Bank Zrt-vel szemben hozott határozatok.

Megnézem a részleteket

A Merkantil Bank Zrt. által működtetett informatikai rendszer megfelel a 42/2015 (III.12.) Korm. rendeletben meghatározott zárt informatikai rendszer követelményeinek.

A tanúsítvány regisztrációs száma: HUNG-T-ZART-1063-2024
A Tanúsítvány érvényességének kezdete: 2024. március 31.
A Tanúsítvány érvényességének vége: 2025. március 31.

Developer Portal Of Merkantil Bank For Third Party Providers (TPP)

In accordance with the PSD2 (European Payment Directive) and the related domestic legislation, Merkantil Bank Closed Co. has launched it’s Developer Portal which is dedicated to developers and third party providers to help them connect to our PSD2 APIs. Users who register on the portal have the opportunity to

  • download technical documentation of the APIs
  • use our sandbox
  • request technical support if necessary

Developer Portal is available here. (You need to have a valid PSD2 eIDAS certificate imported into your web browser.)

Please find the short summary of Merkantil Bank open banking services.

If you have any question please contact us: apitest_support@mail.merkantil.hu

Availability of interface is here.

Miben tud segíteni a Merkantil Csoport és az OTP Csoport külföldi lízingcégei?