A Merkantil Bank 1988-ban az Országos Kereskedelmi és Hitelbank leánybankjaként kezdte meg a működését, mint szakosított pénzintézet, ahol elsősorban váltóleszámítolással, faktoringgal és lízinggel foglalkozott.

1992-ben a Merkantil Bank tevékenységi kört váltott, Magyarországon elsőként kínálta a személygépkocsik részletre történő értékesítését. 1996-ban lezajlott a bank privatizációja, aminek következtében a Merkantil Bank Zrt. a legnagyobb hazai pénzintézet, az OTP Bank Nyrt. 100%-os tulajdonába került. Ennek is köszönhetően a Merkantil Bank tovább erősítette piacvezető pozícióját a gépjármű-finanszírozásban, továbbá folyamatosan bővítette a gépjármű-kereskedők és a vásárlók részére ajánlott termékeinek skáláját. A Merkantil Bank stratégiájának fontos eleme, hogy az OTP Bankcsoport tagjaként szoros kapcsolatra törekedjen a legnagyobb magyarországi pénzügyi vállalatcsoport többi tagjával, elsősorban az OTP Bankkal az együttműködésből származó előnyök kölcsönös kihasználása érdekében.

A Merkantil Bank, mint a hazai gépjármű-finanszírozási piac meghatározó szereplője, a piaci igények felmérése után elindította a Flotta, Ingatlan- és a Termelőeszköz-lízing üzletágait.


A Merkantil Bank Zrt. befolyásoló részesedéssel rendelkező tulajdonosának neve: OTP Bank Nyrt. Tulajdoni és szavazati hányad: 100%

A Merkantil Bank Zrt.-vel szoros kapcsolatban álló személyek köre - a Hpt-ben és a 575/2013/EU rendeletben meghatározottal szerint – azonos a tulajdonos OTP Bank Nyrt.-vel szoros kapcsolatban lévő személyek körével. Az aktuális lista az OTP Bank Nyrt. honlapján érhető el.


Jelentések, Nyilvános adatok

A Merkantil Bank Éves jelentéseit és Nyilvános adatait letöltheti a Kapcsolódó dokumentumok alatt.


A Felügyelet által a vonatkozó jogszabályok megsértése miatt a Merkantil Bankkal és a Merkantil Carral szemben hozott határozatok rendelkező része letölthető a Kapcsolódó dokumentumok alatt.


A Merkantil Bank Zrt. által működtetett informatikai rendszer megfelel a 42/2015 (III.12.) Kormányrendeletben meghatározott zárt informatikai rendszer követelményeinek.

A Tanúsítvány regisztrációs száma: HUNG-T-ZART-608-2020

A Tanúsítvány érvényességének kezdete: 2020. március 31.
A Tanúsítvány érvényességének vége: 2021. március 31.


Developer Portal Of Merkantil Bank For Third Party Providers (TPP)

In accordance with the PSD2 (European Payment Directive) and the related domestic legislation, Merkantil Bank Closed Co. has launched it’s Developer Portal which is dedicated to developers and third party providers to help them connect to our PSD2 APIs. Users who register on the portal have the opportunity to…

  • download technical documentation of the APIs
  • use our sandbox
  • request technical support if necessary


Developer Portal is available here. (You need to have a valid PSD2 eIDAS certificate imported into your web browser.)
Please find the short summary of Merkantil Bank open banking services here.
If you have any question please contact us: apitest_support@mail.merkantil.hu.

Kapcsolódó dokumentumok
RólunkOpen Banking Services