Fizetési nehézségek

Személyre szabott megoldásokkal segítünk, ha havi törlesztési terhei gondot okoznak Önnek

Előfordulhat, hogy Önnek hosszabb vagy rövidebb ideig gondot okoz a havi törlesztőrészletek, lízingdíjak befizetése. Ha fizetési nehézségeit már előre látja, forduljon bizalommal ügyintézőinkhöz, hogy a problémáját még a hátralék felhalmozódása előtt tudjuk orvosolni, illetve az Önnek legelőnyösebb megoldást tudjuk felkínálni.

Bankunk számára kiemelten fontos, hogy fizetési késedelembe esett ügyfeleink részére megfelelő tájékoztatást nyújtsunk, és közösen találjunk megoldást a helyzet rendezésére.

Fontos, hogy fizetési nehézségekkel küzdő ügyfeleink bankunkkal együttműködve találjanak megoldást a helyzet rendezésére. Ha a tartozások rendezésére nem kerül sor, az a kamatteher folyamatos növekedését vonja maga után – mivel a tartozás összegére a teljesítés napjáig bankunk a szerződésben maghatározott késedelmi kamatot számít fel –, illetve az végső soron a szerződés felmondásához vezethet. A szerződés felmondásával a szerződésből eredő követelés egy összegben esedékessé válik.

Ügyfeleink együttműködése esetén bankunk a szerződés felmondását követően sem zárkózik el attól, hogy mindkét fél számára megnyugtató megoldást keressen a tartozás rendezésére, ezért a különböző típusú termékek és szerződések vonatkozásában különféle megoldási lehetőségeket kínálunk, és az elérhető állami programokról is tájékoztatást nyújtunk.

Milyen mértékű a fizetési nehézség?

Átmeneti fizetési nehézség

A fizetési nehézség átmeneti, ha legfeljebb 3 hónapig tart, és Ön csak kisebb összegekben tudja fizetni havi törlesztőrészleteit. Ezt okozhatja például:

 • betegség
 • baleset
 • váratlan nagyobb kiadás
 • a család összjövedelmének csökkenését okozó egyéb esemény
Megnézem a részleteket

Tartós fizetési nehézség

A fizetési nehézség tartós, ha várhatóan 3 hónapnál tovább tart, és Ön nagy valószínűséggel nem lesz képes befizetni a törlesztőrészleteit. Ezt okozhatja például:

 • munkahelyének elvesztése
 • hosszabb orvosi kezelés
 • válás, haláleset
 • természeti katasztrófa
 • tartós bevételkieséssel járó egyéb esemény
Megnézem a részleteket

Hol nyújthatja be kérelmét?

Kérelmét az alábbi elérhetőségek valamelyikére szíveskedjen részünkre eljuttatni:

Kérelem a fizetési kötelezettségek módosítására

Hol érdeklődhet, ha kérdése van?

Telefonon

Telefonos ügyfélszolgálatunkon ( +36 1 268 6868) keresztül.

Személyesen bankfiókunkban

Kapcsolat

Mi történik, ha késik a törlesztőrészletek befizetésével?

 1. Hátralékkezelés

  Ha Ön nem fizet be időben egy törlesztőrészletet, lízingdíjat, akkor a következő napokban számíthat arra, hogy megpróbálunk kapcsolatba lépni Önnel és a finanszírozási szerződést aláíró további kötelezettekkel. Célunk, hogy megtudjuk, mi a késedelem oka, és igyekszünk együtt megoldást keresni a felmerült fizetési problémára. Ezen felül írásban is tájékoztatjuk a tartozásról és a nem fizetés következményeiről.

  Az eljárás során figyelembe vesszük, hogy Ön mennyire együttműködő. Azt tanácsoljuk, hogy a legmegfelelőbb megoldás keresése érdekében tárja fel munkatársunknak fizetési nehézségeit!

 2. Finanszírozási szerződés felmondása

  Ha a törlesztőrészletek, lízingdíjak befizetésével továbbra is folyamatosan elmaradásban van, és nem sikerül Önnel megegyezésre jutnunk, akkor az a szerződés felmondásával járhat. A felmondást megelőzően fizetési felszólítást küldünk Önnek és a finanszírozási szerződést aláíró adóstársának, valamint a készfizető kezesének, hogy mennyi az aktuálisan fennálló lejárt tartozás, melyben fel hívjuk figyelmét arra, hogy a tartozás teljesítésének elmulasztása a szerződés felmondását vonja maga után. A tartozás megfizetésének elmulasztása esetén a felmondásról levélben értesítjük Önt és a finanszírozási szerződést aláíró egyéb kötelezetteket (adóstársát, készfizető kezesét). A felmondás egyik következménye, hogy a finanszírozási szerződés szerinti teljes tartozása egy összegben lesz esedékes.

  A legtöbb esetben még ekkor is igénybe vehet valamilyen fizetéskönnyítő megoldást. Azt tanácsoljuk, hogy a felmondást követően is legyen együttműködő, hogy elkerülhesse a jogi eljárásokat (fizetési meghagyást, peres eljárást, végrehajtást).

 3. Behajtás / végrehajtás

  Fontos tudnia, hogy:

  • törvényi kötelességünk átadni az adósok, lízingbevevők mulasztási és felmondási adatait a KHR-rendszernek (régen BAR-lista). Onnantól, hogy Ön mulasztással szerepel a KHR-rendszerben, nehezebben tudunk megoldást találni a fizetési problémájára, előfordulhat, hogy nem kaphat új hitelt.
  • a végrehajtás kiterjed az Ön, adóstársa és a készfizető kezes teljes vagyonára, azaz: jövedelmükre, ingóságaikra és végül az ingatlanjaikra is.

  A végrehajtási eljárás költségeit Önnek kell majd kifizetnie, mely elérheti a teljes tartozása 10–20 százalékát is.

Tájékoztatók, kérelem nyomtatvány, díj- és költséghirdetmények