Merkantil NHP Hajrá

termelőeszköz vagy kishaszon-gépjármű finanszírozására

A Magyar Nemzeti Bank meghirdette a Növekedési Hitelprogram új alprogramját, az NHP Hajrát! Az új program célja, hogy elősegítse a mikro-, kis- vagy középvállalkozások hitelhez jutását, valamint hogy átsegítse őket a koronavírus-járvány okozta esetleges gazdasági nehézségeken.

A Merkantil NHP Hajrá termelőeszköz, nagy- és kishaszongépjármű finanszírozásra vehető igénybe.

Ki veheti igénybe a finanszírozást?

A mikro-, kis- és középvállalkozások meghatározásánál a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény (KKV törvény) fogalmai az irányadóak, hitelt a program keretében kizárólag a törvényben előírt feltételeknek megfelelő, belföldi székhelyű KKV-k igényelhetnek.

Nem minősül KKV-nak (az NHP vonatkozásában) az a vállalkozás, amelyben az állam vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése – tőke vagy szavazati joga alapján – külön-külön vagy együttesen meghaladja a 25%-ot.

Továbbá csak azon KKV vehet részt a programban, amely a – a KKV Szerződés megkötésekor – akár külföldön lévő kapcsolódó és partnervállalkozásaival összevont (konszolidált) éves beszámolója, annak hiányában a vállalkozás nyilvántartása alapján is KKV-nak minősül.

Az MNB nyilatkozata alapján a hitelprogram keretében finanszírozhatók olyan vállalkozások is, amelyek a terméktájékoztatóban előírt feltételeknek kizárólag a KKV törvényben szereplő létszámkorlát, azaz a 250 fő tekintetében nem felelnek meg.

  • A KKV a KKV Szerződés megkötésekor nem lehet a levelezett, valamint az azt refinanszírozó Hitelintézet – a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény szerinti – kapcsolt vállalkozása.
  • További elvárás a programban részt vevő KKV-val szemben, hogy a KKV-kra vonatkozó fenti személyi feltételeknek meg nem felelő és nem magánszemély tulajdonosok (ideértve az állami és önkormányzati tulajdonosokat is) közvetlen és közvetett részesedése a KKV Szerződés futamideje alatt sem haladhatja meg a 25%-ot. Amennyiben ezen feltételek nem teljesülnek, a refinanszírozási kölcsönt haladéktalanul vissza kell fizetni.
  • A KKV Szerződés adósa nem lehet a hitelt nyújtó hitelintézet vagy pénzügyi vállalkozás kapcsolt vállalkozása, valamint pénzügyi intézmény, pénzforgalmi intézmény vagy elektronikus pénz kibocsátó vállalkozás. Továbbá a KKV Szerződés adósa által az NHP keretében felvett kölcsönből finanszírozott eszközök bérbe vevője nem lehet a finanszírozást (illetve refinanszírozást) nyújtó hitelintézet, pénzügyi vállalkozás és azok kapcsolt vállalkozásai.

Az MNB Hajrá részletes terméktájékoztatója az MNB honlapján érhető el.

Kérdése van?

Kérjen visszahívást!

Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Visszahívást kérek
Kérjen visszahívást!

Hívja szakértőinket

Hívja szakértőinket

Hívja a +36 (1) 268-6888-as számot hétfő-csütörtök 08:00-16:00, pénteken 08:00-14:50 között, szakértőink válaszolnak kérdéseire!